Grad prijatelj djece

Grad prijatelj djece
Grad Jastrebarsko posebnu brigu vodi o svojim najlmađim sugrađanima

Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ovom akcijom, lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi/općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“.  Ova Nacionalna akcija potiče lokalne zajednice da kontinuirano ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djece. Grad Jastrebarsko u akciju "Grad - prijatelj djece" uključio se 2007. godine te je od tada nosio status grada kandidata za stjecanje tog prestižnog naslova, a koji je zatim istom, opravdano dodijeljen 2013. godine. Status "Grad prijatelj djece", nakon što je jednom dodijeljen, kontrolira i revidira Središnji koordinacijski odbor "Gradovi i općine prijatelji djece". Svaki "Grad prijatelj djece" treba svake godine ispuniti propisane obaveze čime dokazuje postojanje uvjeta za imanje Statusa, a periodično se obavlja i reevaluacija te se ocjenjuje trenutačno stanje u svakom gradu ili općini. Grad Jastrebarsko ispunjava sve propisane uvjete te je i dalje nositelj statusa "Grad prijatelj djece".

Na području Grada Jastrebarskog i prigradskih naselja izgrađeno je čak 25 dječjih igrališta

Jastrebarsko tu titulu svakodnevno opravdava brojnim demografskim mjerama i aktivnostima za djecu. Tako, Grad Jastrebarsko, kao Grad prijatelj djece, vodi posebnu brigu o svojim najmlađim sugrađanima. Samo kroz naknade za opremu novorođenog djeteta, roditeljima se isplaćuju iznosi od 2,5 tisuće kuna za prvo i drugo te po 6,5 tisuća za treće i svako sljedeće dijete. Ovaj projekt pomoći mladim obiteljima provodi se još od 2003. godine, a u sklopu istoga je roditeljima iz Proračuna isplaćeno više od 7,2 milijuna kuna. Uz ovu mjeru, za redovan rad Dječjeg vrtića Radost Jastrebarsko kojeg polazi oko šestotinjak mališana izdvaja se iz Proračuna više od 10 milijuna kuna godišnje. Također, sufinancira se i djelatnost dadilja, produženi boravak, prehrana, nabava dopunskih nastavnih sredstava za socijalno ugrožene učenike osnovne škole, ali i troškovi prijevoza učenika srednjih škola. Grad također stipendira i učenike i studente. Uz sve to provodi te pomaže i druge projekte za najmlađe poput Ljetne i Zimske igraonice koje broje više od 40 raznih aktivnosti, a pohađaju ih više od 500 mališana. Također, na području Grada Jastrebarskog izgrađeno je čak 25 dječjih igrališta. U suradnji s Društvom naša djeca Jastrebarsko provode se i razne radionice poput npr. Malih znanstvenika i slično. S ciljem osluškivanja potreba djece, Grad Jastrebarsko ima Dječje Gradsko vijeće i Dječju Gradonačelnicu te Savjet mladih. Provođenjem svih tih projekata i stvaranjem uvjeta za ugodniji život, Grad Jastrebarsko trudi se biti grad po mjeri svake obitelji, a i svakog njenog stanovnika, od onog najmlađeg, pa sve do najstarijeg.

Gradonačelnik Zvonimi Novosel u tradicionalnom posjetu 1. novorođenčetu u tekućoj godini

Na kraju, nije cilj samo postati Grad – prijatelj djece, nego biti i ostati takav Grad. Grad Jastrebarsko je dosad provodio i u budućnosti će provoditi mnoge akcije i aktivnosti za djecu i zbog djece, a ovaj prestižni status doprinosi da se svakodnevno još više pažnje posveti našim najmlađim sugrađanima pružajući im sve mogućnosti i prava neophodna za zdrav i kvalitetan život.

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr