Sa mnom si siguran - s policajcem, prijateljem i pomagačem sigurno kroz život

16.03.2022.

Djeca su najranjivija skupina u prometu. Kako bismo dodatno osvijestili važnost njihove zaštite i sigurnosti, Grad Jastrebarsko u suradnji s PU Zagrebačkom i PP Jastrebarsko pokreće projekt Sa mnom si siguran.

Nakon odobrenja resornog Ministarstva za što je prijava u tijeku, projekt bi se provodio u Dječjem vrtiću Radost, gdje bi djeca predškolske dobi prošla kroz edukativne radionice na njima jednostavan način.

Inicijativu je na svojoj prvoj sjednici podržalo Vijeće za prevenciju Grada Jastrebarskog čija je predsjednica u novom sazivu zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić, a zamjenik Tomislav Baštek, načelnik PP Jastrebarsko. 

Uloga policajca u dječjem vrtiću je biti podrška i prijatelj, uz pomoć plišanog mede – policajca. Naime, mnoga djeca u svome okruženju ne nailaze na pozitivna mišljenja o policajcima što za posljedicu ima određeni oblik neutemeljenog straha prema njima. S upoznavanjem uloge policajca važno je početi u djetinjstvu, kako bi se u najranijoj dobi razvio odnos povjerenja temeljem kojeg bi djeca mogla stvoriti pozitivnu sliku o policiji i kako bi se kasnije policajcu bez straha obraćala za pomoć.

Plan je u edukativne aktivnosti uključiti i roditelje koje je također potrebno osvijestiti kako se nesreće ne događaju uvijek nekom drugom i kako su oni odgovorni za svoje dijete u prometu. Važno je, također, roditelje educirati o važnosti pravilnog korištenja auto sjedalica koje uvelike mogu zaštiti dijete ako dođe do nesreće.

Kroz nekoliko osmišljenih susreta, djeca bi učila o pravilima ponašanja u prometu, a pred kraj edukacije zajedno s policajcem prošla i obuku na ulici gdje se primjenjuje stečeno znanje.

Policajac po završetku projekta posjećuje djecu i početkom školske godine kad postanu prvašići, a kroz nekoliko susreta tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, cilj je zadržati osjećaj sigurnosti i povjerenja u policiju stečen u najmlađoj dobi.

© 2022. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr