S jaskanskim STEM - om raste cijela Hrvatska

08.02.2022.

Iznimno uspješan jaskanski projekt Sa STEM - om raSTEMo ovih dana kreće na turneju po hrvatskim školama.

Radionice kojima je cilj popularizacija STEM područja održat će se tako u školama u svih 20 županija te u Gradu Zagrebu, temeljem suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu programa u obrazovnim ustanovama.

Ponosna sam što je naš projekt pobudio tolik interes javnosti, a osobito djece i nastavnika. Upravo nas je popularizacija znanosti potaknula na osmišljavanje ovog projekta, a male Jaskanke i Jaskanci su ga s oduševljenjem prihvatili. Nadam se da će i polaznici iz drugih dijelova Hrvatske pokazati sličan interes, ističe Nikolina Ribarić, autorica projekta, ujedno i zamjenica jaskanskog gradonačelnika Zvonimira Novosela.

Edukacija koja će se provoditi u školama namijenjena je učenicima 3. i 4. razreda koji još nisu imali doticaj s ovakvim oblikom nastavnog sadržaja, a u 3 sata koliko je predviđeno trajanje, proći će kroz 3 radionice: biologije i kemije, fizike te informatike i robotike.

Kroz radionice je već prošlo više od 100 polaznika s područja Jastrebarskog, dok je u program razvijanja novih inovativnih modela podučavanja u planu uključiti oko tisuću sudionika s područja cijele Hrvatske.    

Javljaju nam se škole koje bi voljele da i njihovi učenici prođu edukaciju. Potrudit ćemo se uključiti još veći broj djece od predviđenog, a svi materijali dostupni su na našoj Internet stranici: https://sastemomrastemo.eu/ pa se nastavnici i roditelji i na ovaj način mogu s njima upoznati, pojašnjava Nikolina Ribarić.

Kroz ovaj projekt u Jaski je već opremljena multifunkcionalna učionica i Znanstveni park, a mališani će uskoro dobiti i STEM kutić, što je dio projekta „STEM - budućnost za 5“ čiji je nositelj Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, a osim u Jastrebarskom, provodit će se u Donjem Miholjcu, Kutini, Ogulinu i Opatiji.

Partneri projekta Sa STEM-om raSTEMo vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna su Institut Ruđer Bošković i Centar za kulturu Jastrebarsko, dok je nositelj Društvo naša djeca Jastrebarsko.

 

© 2022. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr