Zaštićena područja

Zaštićena područja
Perivoj dvorca Erdödy

Perivoj dvorca Erdödy nastao je u prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a bogatom florom značajno doprinosi biološkoj i ekološkoj raznolikosti jaskanskog kraja. 17.01.1964. godine Zavod za zaštitu prirode iz Zagreba donio je rješenje kojim se površina od 9,47 ha Perivoja dvorca Erdody proglašava Spomenikom vrtne arhitekture.

Oblikovan je u slobodnom stilu nalik onom „engleskom“ i predstavlja nastavak na prirodnu šumu koja i danas zauzima zapadno područje parka. Od autohtonih elemenata ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora, crvenolisne bukve i graba. Impozantne su skupine starih visećih smreka, ariša i šumskog bora. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa i sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy. 

Nasuprot dvorca smjestila se stara Žitnica. Perivoj je poprimio novi izgled postavljanjem rasvjete uz dvije glavne šetnice. Tako su stoljetna stabla dobila novi sjaj, a perivoj je postao idealno mjesto za večernje romantične šetnje. 

Prekrasan Most Ljube Kraljević spojio je Perivoj s glavnom jaskanskom prometnicom i tako probudio povijest. 

Preuređenjem i drvenim mostićima koji su otočiće jezera Park učinili dostupnim posjetiteljima, Perivoj je ponovno probuđen te je nakon mnogo godina postao idealna lokacija za organizaciju događanja tematski povezanih s kulturnim, umjetničkim i gospodarskim vrijednostima Jastrebarskog i njegove okolice.

Perivoj danas nudi i mogućnosti za igru, rekreaciju i baštinske edukacije te je zasigurno najomiljenije jaskansko odmorište i šetalište.

U olujnom nevremenu 11. studenog 2013. godine srušeno je i oštećeno gotovo dvjesto stabala, čime je Perivoju nanesena neprocjenjiva šteta. Tada se Grad Jastrebarsko obvezao svojim sugrađanima vratiti isti u prvotno stanje, što od tada kontinuirano i čini. Projekt obnove i revitalizacije Perivoja Erdödy – investiciju vrijednu 2.430.560,86 kuna (PDV je uključen) u visini od 80 % sufinancira Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali dio od 20 % u svom Proračunu osigurao je Grad Jastrebarsko. 

U sklopu ovog projekta planirano je uređenje prostorne jedinice F - najveće prostorne jedinice Perivoja koja se proteže na više od 46 tisuća m². 

Jaskanski Perivoj zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, i prema zakonu i u srcima Jaskanki i Jaskanaca. Za mnoge je on neraskidivo povezan s djetinjstvom, mladošću i prvim ljubavima. Naime, on je duša i biser Grada Jastrebarskog koji polako, iz dana u dan ponovno poprima novi/stari sjaj na ponos svih Jaskanaca.

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr