Jaska u spomen na dr. Vladka Mačeka

21.07.2021.

Dan dr. Vladka Mačeka - istaknutog Jaskanca rođenog prije 142 godine (20.7.1879.) obilježen je u utorak 20. srpnja Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Njegove biste u Jastrebarskom te svetom misom u pastoralnom centru crkve sv. Nikole biskupa.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog održala se u Centru za kulturu, a na kojoj su govornici svoje govore posvetili ovom velikanu i istaknutom Jaskancu dr. Vladku Mačeku. U obraćanjima, između ostalog, moglo se čuti kako je dr. Vladko Maček jedan od najvećih hrvatskih pravnika i političara 20. stoljeća, a koji u bogatoj povijesti hrvatskog naroda, kao takav, predstavlja simbol poštenja, tolerancije, dijaloga i dosljednosti, ali prije svega borbe za socijalnu pravdu, zajedništvo, hrvatsku kulturu te svekoliki razvoj i napredak.

Nakon Sjednice posvećene liku i djelu Jaskanca dr. Vladka Mačeka, a koju je vodio predsjednik Gradskog vijeća grada Jastrebarskog Leon Bastašić, krenula je organizirana povorka do biste dr. Vladka Mačeka, gdje su gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, te ostali visoki uzvanici položili vijenac i upalili svijeće.

U pastoralnom centru župne crkve sv. Nikole biskupa održana je i misa zadušnica u čast sjećanja na povijesnu ličnost koja je ponos Grada Jastrebarskog. Molitvu u pastoralnom centru i kod biste predvodili su velečasni Filip Marić i Otac Marian Jeftimov, a svečanost su nastupima uveličali muški vokalni ansambl „Ivan pl.Zajc“ te glumica Gradskog kazališta Jastrebarsko, Klara Blažek. 

© 2021. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr