Sonja Zubović nagrađena na festivalu Slavenski zagrljaj

18.03.2023.

U Koncertnoj dvorani Središnjeg vojnog kluba u Sofiji otvoren je 17. međunarodni festival poezije “Slavenski zagrljaj”. Dana 6. ožujka više od 150 pisaca odalo je počast događaju, čiji je počasni pokrovitelj predsjednik Rumen Radev.

Elka Nyagolova – predsjednica „Slavenske akademije“ u svom je izlaganju ocrtala kulturnu i zemljopisnu putanju popratnih događanja od 2007. do danas: uz 17 festivala u Bugarskoj, popratna događanja održana su više puta u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Srbiji, Rusiji te drugim zemljama.

Elka Nyakolova predstavila je koncept dviju antologija “Ljubav – sol života” (s naslovnicom i ilustracijama Stoimena Stoilova) i “Mama” (naslovnice i ilustracije Hristo Kralev). Oba su luksuzna izdanja dvojezična: bugarski/hrvatski, s bugarskim i hrvatskim pjesnicima. Knjige su objavljene uz potporu Fonda “Kultura” Općine Varna i Ministarstva kulture RH.

Uslijedila je svečana dodjela nagrada, a veliku nagradu “Atlant Slavenstva” za doprinos slavenskim kulturama i povodom 110. obljetnice SBP-a dobio je Savez bugarskih književnika s predsjednikom Boyanom Angelovim.
Velika nagrada “Leteće pero” Slavenske akademije za 2022. godinu dodijeljena je Naydenu Valchevu za cjelokupno stvaralaštvo i u povodu njegove 95. obljetnice. Velika nagrada “Leteće pero” Slavenske akademije za 2021. godinu dodijeljena je Georgiju Konstantinovu za cjelokupni rad. Nagradu “Srebrno leteće pero” osvojile su Sonja Zubović (Hrvatska), Niki Komedvenska (Bugarska), Lalka Pavlova (Bugarska), Petya Tsoneva (Bugarska). Posebna nagrada Saveza bugarskih pisaca dodijeljena je Dimitru Milovu – za pjesmu na natječaju na temu “Majka” i povodom njegove 70. obljetnice.

Izvor: Večernji list

© 2023. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr