Restaurirana Restekova “Majka”

24.11.2021.

U Gradskom muzeju Jastrebarsko javnosti je predstavljena restaurirana Restekova slika portreta majke iz 1941. koja je našla mjesto unutar muzejske zbirke “Josip Restek”.

Kustosica i voditeljica Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelena Škrabe, jučer je novinarima predstavila novu muzejsku akviziciju koja je uz potporu Grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije našla svoje mjesto unutar muzejske zbirke “Josip Restek”.

Zbirka “Josip Restek” koju Gradski muzej Jastrebarsko desetljećima sustavno formira i nadograđuje konceptom vrednovanja i sakupljanja, usmjerena je na predstavljanje svih umjetničkih faza i razdoblja u stvaralaštvu ovog značajnog hrvatskog slikara i grafičara rođenog u Volavju. Portret “Majka”, koji je umjetnik naslikao 1941., u ranim danima svoga djelovanja nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u odnosu na druge slikarske radove unutar ove zbirke, ali i čitave Restekove slikarske ostavštine, predstavlja jedinstven primjer figurativnog portretnog slikarstva i stilski razvojni trenutak za sagledavanje cjelokupnog opusa Josipa Resteka, rekla je na predstavljanju slike kustosica Jelena Škrabe.

Slika je godinama ležala u trošnoj kući Restekove rođakinje u Volavju, te je od strane Muzeja preuzeta i “spašena” restauracijom koju je izvela restauratorica Maja Sučević Miklin. Sredstva za otkup i obnovu slike osigurali su Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija.

Jaskanski kraj duguje mnogo svome velikanu, slikaru i grafičaru Josipu Resteku, koji je u djelima često i predano umjetnički opisivao ljepote zavičaja, bogate tradicije i kulturne baštine. Restauracijom ove zamalo izgubljene slike, u pregled hrvatskog slikarstva upisujemo djelo koje će dodatno nadograditi razumijevanje naše likovne baštine, zaključila je zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić.

 

© 2021. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr