Plešivica se oprašta od Zvonimira Tomca

06.02.2023.

Sunčana i hladna zimska nedjelja probudila je plešivičke vinograde kojima je odjeknula najtužnija vijest – napustio nas je Zvonimir Tomac, istinska veličina plešivičkog i hrvatskog vinarstva.

Skroman i velik u toj skromnosti, Zvonimir Tomac svojim je radom i trudom poveo Plešivicu na put na kojem je postajala prava vinska regija, a uz njega su rasli i drugi vinari čijim se uspjesima uvijek radovao.

Vizija koja ga je vodila imala je stvaralačku moć, rušila je granice poznatog i običnog, kreirala jedinstvenu priču koju je uz veliku predanost prenio na cijelu svoju obitelj. No, uvijek je ostao vjeran vrijednostima koje je nosio u sebi, iskrenom pristupu u proizvodnji vina koje uz Božju pomoć nastaje tamo gdje sve počinje – u vinogradu.

Poštenim i upornim radom Zvonimir je zajedno s obitelji nizao uspjehe, no uvijek je ostao ponizan, osluškujući zemlju i poštujući prirodu koja nas okružuje. Zahvalnost i ljubav ona mu je vraćala kvalitetom svojih plodova od kojih je stvarao čuda. Još otkako je 1988. stavio na tržište Crveni veltlinac, prvo vino s etiketom Tomac, postajalo je jasno kako je riječ o drugačijem vinarstvu, onom koje će donijeti promjene i nametati nove trendove. Potvrđeno je to i tri godine kasnije, srebrnom medaljom osvojenom u Parizu za prvi pjenušac Classic, što je pokazalo kako Plešivica ima izniman potencijal za proizvodnju vrhunskih pjenušaca.

Danas je ime obitelji Tomac sinonim za kvalitetu, a svoja ekološka, čista i iskrena vina predstavljaju diljem svijeta. No, najsnažnija sjećanja na Zvonimira Tomca ostat će tamo gdje je i ostavio najveći trag – u obiteljskom podrumu, u vinogradu, na obroncima plešivičkih amfiteatara, u vinarijama njegovih prijatelja gdje čaše danas zvone samo njemu u čast.

Gospodine Tomac, hvala Vam na svemu što ste dali Plešivici i Jastrebarskom. Nikad nećete biti zaboravljeni!

Posljednji ispraćaj Zvonimira Tomca bit će u utorak, 7. veljače u 15 sati na mjesnom groblju u Pavlovčanima.

Zbog očekivano velikog broja građana koji će se uputiti na posljednji ispraćaj, na snazi će biti posebna regulacija u vremenu od 13 do 16 sati. Službe na terenu koordinirat će vozila, a građane molimo za strpljenje i razumijevanje.

© 2023. Grad Jastrebarsko

Brzi kontakt za sva pitanja

Nazovite nas svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati na broj telefona 01 6281 110 ili nam pišite na našu e-mail adresu info@jastrebarsko.hr